Zenta községbeli családokat látogattak meg a Magyar Összefogás képviselői | Magyar összefogás Skip to main content
Zenta községbeli családokat látogattak meg a Magyar Összefogás képviselői

Zenta községbeli családokat látogattak meg a Magyar Összefogás képviselői

Az MNT-ösztöndíj óriási segítség

A Vajdasági magyar családok hétköznapjai program keretében tegnap Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke és Verebes Krnács Erika előadóművész, újságíró, a Magyar Összefogás listájának képviselői olyan családokhoz látogattak el, akiknél az egyetemistákat az MNT ösztöndíjjal segíti. A képviselőket elsőként Fajka László és Zsuzsanna fogadta, akiknek mindkét gyermeke részesült MNT-ösztöndíjban.

Fajka Zsuzsanna elmondta, hogy idősebb fiuk, Tamás Újvidéken negyedéves orvostanhallgató, és az a havi 150 euró, amelyet támogatásként kapnak, nélkülözhetetlen segítség.

– Tamás az Európa Kollégiumban lakik, és ez a két dolog, vagyis az ösztöndíj és a lakhatási lehetőség felbecsülhetetlen segítség nekünk. A kollégium gyönyörű, komfortos, ott minden szervezetten működik, tehát csak hálásak lehetünk azért, hogy fiunk ott lakhat. Kisebbik fiunk, Bence is ösztöndíjas volt, ő Szabadkán volt főiskolai hallgató, így ő havi 130 euró ösztöndíjat kapott, ami minden költségét fedte. Ő már diplomázott, de éveken keresztül egyszerre két egyetemistánk volt, és az ösztöndíjak nélkül biztosan nem tudtuk volna mindkettőjüket taníttatni. Én tanítónő vagyok, a férjem földműveléssel foglalkozik, tehát kellett a segítség, amiért nagyon hálásak vagyunk, és reméljük, az MNT-ben az elkövetkezőkben is megmarad ez az ösztöndíjazási rendszer, hiszen így olyan gyermekek is felsőfokú végzettséget szerezhetnek, akiknek a szülei egyébként nem tudnák őket taníttatni – mondta Zsuzsanna.

Perpauer Attila elmondta, hogy az MNT-ben kiemelt jelentőséggel bír az ösztöndíjazás, és ezt a tevékenységüket a jövőben is folytatják. Verebes Krnács Erika arról beszélt, hogy nagyon fontos a diploma megszerzése, és az, hogy itt Vajdaságban olyan feltételeket teremtsenek, hogy a diplomások, ha esetleg elmentek, vissza tudjanak jönni.

Fajka László hangsúlyozta, hogy jó döntésnek tartják, hogy az évet ismétlők is igényelhetik a támogatást, hiszen a magyar gyermekeknek sokszor nem a szorgalom hiánya miatt kell évet halasztaniuk, hanem azért, mert eltart, míg a szerb nyelvi tudásukat olyan szintre fejlesztik, hogy az érvényesülésben ne legyenek nyelvi akadályaik.

A délutáni órákban a Magyar Összefogás képviselői meglátogatták még a zentai Nagy Rózsát és családját, aki kétgyermekes anyaként folytat felsőoktatási tanulmányokat, és MNT-ösztöndíjban részesül, valamint Keviben meglátogatták Híres Endre és Ella családját, akik három gyermeket nevelnek, és közülük a legidősebb, Klaudia szintén részese az ösztöndíjprogramnak.

Magyar Szó, hhá

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője