Az Európa Kollégium felépítése | Magyar összefogás Skip to main content
Az Európa Kollégium felépítése

Az Európa Kollégium felépítése

Hosszú, küzdelmes évek után, 2015 őszén került átadásra az Európa Kollégium, amelyben 204 kétágyas diákszoba és öt egyágyas lakosztály található. Egy szobát a mozgássérültek igényei szerint alakítottak ki. A lányok és a fiúk szobái külön-külön épületszárnyban helyezkednek el. A szobák fürdőszobával vannak ellátva, valamint szintenként egy-egy teakonyha áll a lakók rendelkezésére. A kollégium díszteremmel, két-két előadó- és konferenciateremmel, könyvtárral és olvasótermekkel, képző- és zeneművészeti szakteremmel, valamint egyéb próbatermekkel is rendelkezik. A hallgatók testi fejlődését edzőterem és kültéri sportpálya segíti. Az Európa Kollégium átadása után egy olyan felsőoktatási szakkollégiumi rendszer létrehozása kezdődött el, amely a vajdasági magyarság Újvidéken tanuló egyetemi hallgatóit támogatja, tudományos előmenetelüket segíti; célja pedig olyan kiválóan fölkészült szakemberek képzése, akik tudományterületükön az átlagot meghaladó tudással rendelkeznek, önálló kutatómunkára képesek. A szakkollégium hármas alappillére: a szakmaiság, a közösségi élet és a közéletiség. A szakkollégiumi rendszeren belül olyan hálózat kiépítését tervezik, amely a kollégisták szakmai orientációját segíti majd saját szakterületükön, de kapcsolódik a Kárpát-medencei oktatói ösztöndíjprogramhoz is. Célja, hogy a hallgatóknak olyan tudást, lendületet, motivációt adjon, amely kompetenssé, sikeressé teszi őket bármely munkahelyen, a szakmájuknak megfelelő munkakörben. Így a szakmai gyakorlatok szervezése mellett az is cél, hogy területspecifikus tréningek, képzések segítsék a szakkollégistákat. Meghívott előadók, szakemberek fejlesztik a hallgatók kompetenciáit. A szakkollégium középpontjában tehát a magas színvonalú szakmai munka áll, ugyanakkor nagy hangsúlyt kap benne a diákok emberi és magyar szellemiségű, szülőföld iránti elkötelezettséget erősítő szakmai fejlődése is. Éppen ezért igyekszik tagjainak megteremteni a (nemzetközi viszonylatban is) magas szakmai színvonal eléréséhez megfelelő környezetet. A kollégiumi elhelyezéssel tehát újabb magyar hallgatók támogatására nyílt lehetőség, hiszen ez a támogatási forma csak részben függ össze a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjrendszerével, amelynek évente csaknem ezerkétszáz egyetemi hallgató a kedvezményezettje. A kollégiumi bentlakás pedig egészen biztosan elősegíti majd a tanulás eredményességét így növelve a hallgatók sikeres diplomázásának az esélyét is.

Orbán Viktor és Aleksandar Vučić az Európa Kollégium udvarán: 2016. április 13.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője