A fejlesztőpedagógiai program és a Pető-módszer vajdasági népszerűsítése | Magyar összefogás Skip to main content
A fejlesztőpedagógiai program és a Pető-módszer vajdasági népszerűsítése

A fejlesztőpedagógiai program és a Pető-módszer vajdasági népszerűsítése

A program megvalósítása a szűrésekkel 2016 márciusában kezdődött el 15 község minden óvodájában azzal a szándékkal, hogy egyaránt segítsen családon, szülőn és gyermeken a pedagógusok hatékony közreműködésével, a kiválasztott kapcsolattartók aktív részvételével. A gyermekek viselkedésében gyakran tapasztalunk olyan nem mindennapi dolgokat, apró rendellenességeket (például nem tudnak hosszabb ideig egy dologra koncentrálni, vagy nehezebben megy nekik egyes hangok kiejtése), amelyek nagyon egyszerű, játékos feladatokkal fejleszthetők lennének, és mire a gyermek iskolába indulna, már nem okozna számára problémát a tanulásban. A program célja még óvodás korban felmérni és kiküszöbölni a nehézségeket: legyen szó mozgással kapcsolatos, értelmi, beszédkészség okozta vagy egyéb problémáról. Ezen kívül a célok között szerepel még a szakmai tanácsadás és segítségnyújtás az óvodapedagógusoknak és szülőknek. A mozgás, a beszéd és a vizuális képességek vizsgálatával előre kiszűrhetők az esetlegesen már fennálló hiányosságok, melyek a gyermek iskoláztatása folyamán tanulási zavarokhoz, illetve egyéb problémákhoz vezethetnek. A felmérés egy-egy gyermek esetében kb. 20-25 percet vett igénybe. A célcsoport az 5. és 6. életévüket betöltött gyermekek. A felmérés az óvodákban történt egy erre a célra előkészített játékos felmérő segítségével – kizárólag a szülő írásos beleegyezésével. Az érintett szülők a mérés előtt szülői értekezleten kaptak rövid tájékoztatást. A mérésekbe a tervek szerint több mint ezer gyermek fog bekapcsolódni a 2018–2019-es tanév végéig. A budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának vajdasági konduktorképzése és rehabilitációs projektuma a Vajdaságban is szeretné meghonosítani ezt a világhírű fejlesztőpedagógiai módszert. A projektum azért is lényeges, mert az ilyen rehabilitációs, gyógy- és fejlesztőpedagógiai képzések kiemelt helyen szerepelnek a Magyar Nemzeti Tanács oktatásfejlesztési stratégiájában is. Ezzel a képzési modell magában rejti a konduktorképzés szerbiai megalapozásának a lehetőségét is, amelynek köszönhetően ez a tudás szerb nyelven is továbbadhatóvá válhat, ugyanakkor a másoddiplomaképzés lehetőségét is kínálja.

Folytatódik a fejlesztőpedagógiai program rehabilitációs része: 2018. február 27.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője