„Hallottátok-e hírét…” | Magyar összefogás Skip to main content
„Hallottátok-e hírét…”

„Hallottátok-e hírét…”

A Belgrádi Néprajzi Múzeumban mutatta be a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és felkért szakmunkatársai a vajdasági magyar nemzeti közösség kulturális örökségének és élő kultúrájának néhány sajátosságát, részletét és mozzanatát. A kiállításmegnyitón ennek a lehetetlen vállalkozásnak a sikeres megvalósítását köszönhettük meg: Lovas Ildikó írónak, aki a program koncepcióját kidolgozta, dr. Silling Léda néprajzkutatónak, aki a Vajdasági Magyar Értéktár anyagából válogatott, dr. Ninkov Kovačev Olga művészettörténésznek, a Vajdasági Magyar Képtár kurátorának és Kucor Tamara művészettörténet szakos egyetemi hallgatónak, aki képzőművészeti értékeinket mutatta be, valamint Brenner Jánosnak és Dancsó Andreának, a Híd–Art tárlat válogatóinak és a nyitóműsorban fellépő művészeknek: Fábri-Ivánovics Tündének és Fábri Gézának. A kiállítást a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg beszédében kiemelve: „A ma nyíló kiállítás és az előttünk álló napok eseménysora sem szeretne többet, mint odaszögezni a látogatót, a közönséget ahhoz a röghöz, ahhoz az ezeréves múlthoz, anyagi és szellemi kincshez, amelynek jelképe az aracsi kő és az aracsi pusztatemplom. Mert mind a sírkőlap ember- és állatalakjai, latin feliratai és varkocsfonata töredékességében is, mind maga az aracsi templom romosságában is a táj legnagyobb, legszebb és legtitokzatosabb középkori alkotásai, amelyek hiányosságuk és omladékonyságuk ellenére is jóval többet jelentenek nekünk, itt élő magyaroknak, mint múltunk »csupán« értékes műemlékei. Az egyik olyan számunkra azzal a félalakjával, aki áldásra vagy esküre emeli jobb kézét, mint a bánsági tájból kiszakadó felkiáltójel, a másik pedig a költő szavával maga a »rommá sűrűsödött csönd«. Így válhat szín és hangulat a történelem szerves részévé, míg maga a történelem a lélek sokadik dimenziójává, hiszen adva van: táj és kő, nép és kép, íz és szín. Belőlük pedig egy kis jóakarattal, együttérzéssel és szeretettel spirituálisan felépíthetjük és kiépíthetjük körülöttünk a múltat és a jelent.”

Magyar értékek Belgrádban: 2017. augusztus 2.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője