Osztálykirándulások szervezése általános iskolások számára | Magyar összefogás Skip to main content
Osztálykirándulások szervezése általános iskolások számára

Osztálykirándulások szervezése általános iskolások számára

2016 októberében és novemberében a Magyar Nemzeti Tanács első alkalommal szervezett kirándulást 76 általános iskola 3129 harmadik és negyedik osztályos diákja számára 225 pedagógus bekapcsolásával és azzal a tudatossággal, hogy a gyerekek jobban megismerjék a Délvidék gazdag történelmét, sokszínű kultúráját, valamint természeti értékeit és építészeti örökségét. A kirándulók Szabadkát, Palicsot, Újvidéket, Péterváradot, Belgrádot és Zimonyt látogatták meg. A program zavartalan lebonyolítását az újvidéki székhelyű Vajdasági Múzeum, a Szabadkai Városi Múzeum és a Palicsi Állatkert közreműködő segítsége tette lehetővé. November 14-én a kirándulás élményeit bemutató gyermekrajzokból, fogalmazásokból és fényképekből kiállítás nyílt a Magyar Házban, amelyre meghívást kaptak a programban közreműködő iskolák igazgatói és pedagógusai, valamint a legsikeresebb alkotások szerzői is. A pozitív visszajelzéseknek köszönve, az alsós általános iskolások osztálykirándulása a 2017–2018-as tanév elején is megszervezésre került. A program helyszínei bővültek, mivel Szabadka és Újvidék mellett a programba Zombor és Zenta is bekapcsolódott annak apropóján, hogy a zentai csata emlékévét ünnepeltük. A programba 71 iskola küldte el szándéknyilatkozatát, hogy szeretne részt venni, így 1682 harmadik osztályos gyermek és 141 kísérő tanár utazott a Magyar Nemzeti Tanács által megjelölt helyszínekre. Mind a négy városban magyar idegenvezetők mutatták be a település történelmi, építészeti és kulturális emlékeit. Minden kiránduló tanuló és osztálytanító ajándékba kapta a Brenner J. János szerkesztésében készült Útikalauzt. Az osztálykirándulás kapcsán ismételten meghirdetésre került egy rajz- és leporellópályázat. A beérkezett több mint 300 pályaműből a program záró rendezvényeként 2017. november 17-én sor került egy kiállításmegnyitóra is a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában, ahol a díjnyertes pályázókon kívül jelen voltak a szabadkai iskolák harmadikosai is, akik a Juhász zenekar gyermekkoncertjét is élvezhették. A legjobb leporellót készítő osztály egy interaktív táblát nyert az iskolájának, míg a legjobb egyéni rajzok is elismerésben részesültek. Az interaktív táblát a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola harmadik osztályos tanulói érdemelték ki. A nagysikerű kirándulásprogram a 2018–2019-es tanév kezdetén ismét folytatódik, és ezúttal újabb helyszínnel, a bánsági Nagybecskerek és a közeli aracsi pusztatemplom látogatásával bővül. Az iskolák a szándéknyilatkozatot júniusban küldték be. Az Útikalauzt megújult formában és kiegészített tartalommal kapják ajándékba a kirándulók és a kísérő osztálytanítók.

Mók, a róka kalauzolja a kisiskolásokat: 2017. szeptember 11.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője