Csikós Krisztina | Magyar összefogás Skip to main content

Csikós Krisztina

Csikos Krisztina

1980-ban született Szabadkán. Az általános iskola, az Alapfokú-  valamint a Középfokú Zeneiskola hangszer- és elméleti szakának elvégzése után tanulmányait Pécsett folytatja. 2004-ben a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karának ének-zenetanár és karvezetés szakán oklevelet szerez. A Kodály-módszer rejtelmeibe, a szolfézs módszertanába Dobos Lászlóné Ilka néni, míg a karvezetés fortélyaiba Tillai Aurél Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző, oktató, érdemes művész valamint Dr. Lakner Tamás Liszt Ferenc-díjas karnagy vezette be.
2003 szeptemberétől a Szabadkai Zeneiskolában szolfézst, zeneelméletet, hangszerismeretet, karvezetést tanít, valamint a középiskola kórusait vezeti. A kezdetektől osztályfőnökként is tevékenykedik, immár a negyedik generáció vezetőjeként. 2014 óta a Szabadkai Zeneiskola szakszervezeti elnöke, 2017 szeptemberétől az elméleti tanszak vezetője. Tanszakvezetőként az iskola Pedagógiai Kollégiumának is tagja lett. 2018 júniusától a Szabadkai Zeneiskola iskolaszékének elnökhelyettese. A Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Konzultatív Testületének tagja.
Folyamatosan képezi magát: megközelítőleg 550 órányi hazai és magyarországi szaktárgyi, módszertani és szervezetfejlesztői továbbképzésen vett részt; valamint az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett nyári akadémiákon és különböző közoktatási konferenciákon.
Szaktantárgyakat oktató pedagógusként kiemelt figyelmet fordít a diákokkal való foglalkozásra. Tanítványai körében végzett sikeres tehetségfejlesztő munkáját számos díj igazolja, melyeket köztársasági- és nemzetközi versenyekről hoztak haza.

Díj Szolfézs Zeneelmélet Kórus
I 9 5 4
II 4 2 4
III 4 1 /

2008–2010-ben a Szabadkai Zeneiskola  csatlakozott az International Music Camp nevű programhoz. Mint a program koordinátora kísérőtanárként részt vett  a soproni és a spanyolországi elche-i  táborokban.
A Whose is this music? határon átnyúló együttműködési IPA-program keretében a Szegedi Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskolával évközi koncerteket szerveztek, de emellett a zeneiskola diákjai 2012 és 2013 nyarán részt vettek a Csongrádi Zenei Táborban, ahol szintén kísérőtanárként dolgozott.
Osztályfőnökként fontosnak tartja a szakmai kirándulások megszervezését, melyek nem csak az iskolában tanultakat mélyítik el, hanem az osztályközösségek formálását is segítik. Számos szakmai kirándulást szervezett Kecskemétre, Pécsre, Budapestre. Sikeresen pályázott a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási programjánál.
A Szabadkai Zeneiskola kórusával és szimfonikus zenekarával a 2017-es évben Schubert G-dúr Miséjét szólaltatták meg az iskola fennállásának 149. évfordulóján.
Közel másfél évtizedes munkássága alatt a kórussal több nagyszabású koncertet tartottak, melyek közül kiemelhető Mozart és Liszt Ferenc Koronázási miséi, Beethoven zongorára, kórusra és zenekarra írt Fantáziája, J.S. Bach János Passiójából előadott tételek, Handel Hallelujah című oratóriuma, Mozart Inter Natos Mulierum karácsonyi oratóriuma, de nagy sikert aratott  Carl Orff Carmina Burana és a Filmzene projekt is.
A zeneiskola kórusa a kulturális rendezvényeken való fellépések mellett részt vesz  a kétévente megrendezésre kerülő Köztársasági Kórusversenyeken, ahonnan kimagasló eredménnyel térnek haza. A 2017/2018-as tanévben a nőikar az I. díjat, míg a kamara vegyeskar a II. díjat nyerte el.
Az Oktatásfejlesztési Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács felkérésére segítette a Zenekultúra tantárgy magyar tanterv-kiegészítőinek kidolgozását, elkészítette az alsó- és középfokú zeneiskola magyar népzenei tanszak tanterveinek kidolgozását és a szerb tantervvel való összehangolását, a magyar tannyelvű tagozatok részére kidolgozta a Hangszerismeret és Zeneelmélet jegyzetet, melyeket a 2018/19-es tanévben már nyomtatott formában használhatnak.
2004 és 2009 között a Pro Musica Kamarakórus segédkarnagya, míg 2012 óta a kórus művészeti vezetőjeként és karnagyaként tevékenykedik. Kórusaival aktív résztvevői Szabadka város és a környező települések zenei életének. Művészeti tevékenységének fontos állomása az idén 50.  jubileumát ünneplő Pro Musica Kamarakórus karnagyi és művészeti vezetői feladatkörének betöltése.
Néhány a szakmai elismerések közül:  2009-ben Újvidéken, a 33. Ifjúsági Kórusfesztiválon neki ítélték A fesztivál legsikeresebb karnagynője díjat,  2015-ben a Sport- és Ifjúsági Tartományi Titkárság Talenti díjban részesítette mentori munkájáért.
2017 óta a Vajdasági Magyar Szövetség támogató tagja.
 

Szaktantárgyakat oktató pedagógusként képzettségemet és tudásomat itt szeretném kamatoztatni a magyar közösségben, ebből adódóan fontos számomra az oktatás minőségének javítása. Úgy látom, hogy ehhez megfelelő hely a Magyar Nemzeti Tanács, ezért is vállaltam a jelölést.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője