Dr. Vitkay-Kucsera Ágota | Magyar összefogás Skip to main content

Dr. Vitkay-Kucsera Ágota

Dr. Vitkay-Kucsera Ágota

1973-ban született Újvidéken. Középiskolai tanulmányainak elvégzését követően az  Újvidéki Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tanszékének Elméleti Szakán 1997-ben,  Szólóének Szakán 1998-ban diplomázott, ugyanott magiszteri és doktori titulust szerzett –  a művészetek doktora titulust is magáénak mondhatja. A hangfejlesztés módszertanának itthon és külföldön egyaránt elismert szakembere. Az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára, operaénekes (szoprán), zenepedagógus, közéleti munkás.  
Eddig több mint 20 színpadi mű hang- és testmozgás kreátora volt, az Újvidéki Szerb Nemzeti Színházban bemutatott, Ábrahám Pál életéről szóló Féktelen harmónia zenés műnek  nem csak szereplője, hanem  rendezője is. Tanítványai, az opera, az operett és  egyéb zenés művek több mint 50 ismert alkotásában kamatoztatták a nekik átadott tudást és tapasztalatot.
Zenepedagógiai tevékenysége mellett, előadóművészként is osztatlan sikert aratott Európa számos országának színpadán Donizetti (Adina), Verdi (Gilda), Rossini (Rosina), J. Strauss (Adela) operáiban és Mozart Requimjének szoprán szólójával.
Emellett érdemeket szerzett a magyar nóta előadóművészeként is, abban a műfajban, amelynek nagyapja, Vitkay Gyula egyik legismertebb délvidéki szerzője volt.
Operaszerepeit és az általa előadott magyar nótákat számos audio- és video felvétel őrzi.
Jelentős szakmai visszhangja volt eddig megjelentetett  tudományos értekezéseinek, valamint könyveinek, amelyek közül kiemelhetőek: A hang jellemzői és a hangfejlesztés módszertana a szakmai tevékenység szolgálatában  (Vajdaság Kulturális Intézet: Újvidék, 2013); Hangnak hatalma” (Újvidéki Egyetem, Művészeti Akadémia: Újvidék, 2014).
A legismertebb nemzetközi szakmai szemináriumok, tanácskozások és rendezvények  résztvevője és előadója is – előadásai közül számos megtalálható a világhálón.
Az újvidéki Magyar Kulturális és Művészeti Központ egyik alapítója és elnökségi tagja, 2004 óta a Vajdasági Művelődési Központban szemináriumok vezetője, 2006-ban az Európa Alapítvány egyik alapítója és elnökségi tagja, 2006 óta a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia mentora, 2007-től a Határon Túli Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Szίnházi Kutatások Központjának tagja. Számos színházban tart szemináriumokat, emellett a Vajdasági Vegyes Kórus tagja. A Magyar Nemzeti Felsőoktatási Tanács bizottságának, az Europa Cantatnak és az International Dance Council (CID) /UNESCO tagja.
Előadóként és tudományos dolgozóként is számos szakmai elismerésben részesült. Két alkalommal volt a VIVE fesztivál fődíjasa, magánénak mondhatja a „Knjеgnja Olivera” (Olivera Hercegnő) elismerést, melyet a Szerb Királyi Akadémia Tudósai és Művészei Szent Vid (Vidovdan) napjának megünnepelésekor osztanak ki.

A Magyar Nemzeti Tanács fontos abban, hogy ki tud tenni nemzetünk szellemi életének javulásáért, hagyományaink, nyelvünk, kultúránk ápolásáért és identitásunk megmaradásáért. Úgy gondoltam, hogy több mint húsz éves szakmai tapasztalatom (oktatási és művészeti) hozzásegíthet nemzetünk szellemi életének javulásához és az esztétikai értékek növeléséhez; segíthetek nemzetünk számára megragadhatóbbá, plasztikusabbá tenni azt az úgynevezett magas művészetet, amelynek értékemelő és -növelő szerepe van.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője