Kisimre Szerda Anna | Magyar összefogás Skip to main content

Kisimre Szerda Anna

Szerda Anna

1971-ben született Óbecsén. A budapesti Táncművészeti Főiskolán 2008-ban  néptáncpedagógus szakon szerezte oklevelét. Tizennégy éves kora óta a népzene és néptánc elkötelezettje, 1994 óta vezet néptánc- és énekcsoportokat Vajdaság szerte. 1998 óta Topolyán él. Néptáncpedagógusként és a gunarasi Dózsa György Általános Iskola zenetanáraként dolgozik. 2014 vége és 2016 között Topolya Község Tanácsának művelődéssel és a civil szervezetekkel megbízott tanácsosa volt.
Topolyán a Kodály Zoltán magyar Művelődési Központban az óvodás, a Kisvirgonc és a Szélszirom táncegyüttes valamint a Kaláris asszonykórus és a Hétmező énekcsoport vezetője. Mindkét énekcsoport a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén Vass Lajos Nagydíjban részesült. A gyerektáncegyüttesek tagjai a Kőketáncon és a Szólj síp, szólj! vetélkedőn értek el kimagasló eredményeket. 
Aktív tagja a topolyai Cirkalom táncegyüttesnek, mely táncegyüttes 11 alkalommal nyerte el a Kiválóan Minősült táncegyüttes címet, ezzel együtt pedig háromszoros Martin-plakett díj tulajdonosa, valamint a 2014-es Fölszállott a páva  tehetségkutató vetélkedő néptáncegyüttes kategória győztese. 
A több mint két évtizedes múlttal rendelkező Batyu tábor szervezője. 
Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben 1994-ben alapította meg a néptáncoktatást két táncegyüttessel, a Cimbora és a Szelence táncegyüttes létrehozásával. Ma is aktív tagja a Szelencének, mely táncegyüttes hatszorosan Kiválóan Minősült táncegyüttes és két Martin-plakett díj tulajdonosa. A táncegyüttes 2017-ben Óbecse város díját vehette át tevékenységéért. A Szelence énekcsoport három alkalommal nyert Vass Lajos Nagydíjat, a 10 éve működő Dúdoló asszonykórus pedig Vass Lajos különdíj tulajdonosa. 
Gunarason 1997 óta dolgozik a Dózsa György Általános Iskolában. Tanulói a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn és a Kőketáncon érnek el szép sikereket. A József Attila Művelődési Egyesület Rozmaring asszonykórusa vezetése alatt minden évben szerepel a tartományi szemlén, idén pedig tevékenységükért ők kapták a Faludíjat. 
Bácskossuthfalván az Ady Endre Művelődési Központ Rezeda asszonykórusát vezeti, valamint férjével együtt a táncegyüttesek munkájába is besegítenek.
Tagja a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökségének, a Szekeres László Alapítvány Közművelődési Bizottságának, a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál szakmai bizottságának.
Jelenleg a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöki tisztségét tölti be.
Munkásságát 2012-ben a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség plakettel jutalmazta, szülővárosa, Óbecse pedig Pro Urbe díjjal.
2007 óta a Vajdasági Magyar Szövetség tagja.

A magyar érdekek képviseletéért fontos a nemzeti tanács. Fontosnak tartom, hogy a különböző területeken tevékenykedő személyek összefogjanak és közösen képviseljék a vajdasági magyarság érdekeit az anyanyelvhasználat, a kultúra, az oktatás, a vallás területén. Az identitást kiemelten fontosnak tartom, mert ezáltal találjuk meg a helyünket a világban és itthon is, és ezt az oktatás, a művelődés, a történelmünk, a hagyományaink és a vallás által ismeri meg a gyermek. A jelölést a felsoroltak miatt vállaltam, mert szívügyem a magyar ügy.
 

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője