Ternovácz István | Magyar összefogás Skip to main content

Ternovácz István

Ternovacz István

1962-ben született Temerinben.  1987-ben szerzett diplomát az Újvidéki Mezőgazdasági Kar Szántóföldi növénytermesztés Tanszékén. 1988 óta az Újvidéki Rádió fő állású újságírója, számos médium tudósítója. Az újságírás mellett méhészkedéssel is foglalkozik.
A budapesti Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Konzultációs Központjának konzulens tanára. 
Ösztöndíjasként került az Újvidéki Televízióhoz. Egyetemi tanulmányai végeztével 1987-ben munkába állt és a Barázda című mezőgazdasági műsor riportere volt. Nem tudta megkedvelni a tévés újságírást, ezért 1988-ban kérte áthelyezését az Újvidéki Rádióhoz.  Kezdetben a Faluműsort, később a Horizont című környezetvédelmi műsort készítette, Szungyi László temerini esperes plébánossal bő nyolc éven át gondozta a katolikus vallási műsort. Ma a Híradó, a Hangadó szerda című közéleti magazin és a Portré című műsor szerkesztőgárdájának a tagja.
1993 óta a Kossuth Rádió vajdasági tudósítója, alapításától a Vajdaság ma  internetes hírportál, 2016-tól a Magyar Mezőgazdaság külmunkatársa.
1990-ben alapító tagja volt a vajdasági magyarok első érdekvédelmi szervezetének, a VMDK-nak, 1997-ben pedig a VMDP-nek.
1995-ben Pusztulj kulák! címmel interjú-kötete jelent meg a kötelező beszolgáltatás időszakáról és társszerzője a Temerini razzia (2001.) című könyvnek.
Tevékenységét számos díjjal értékelték: 2007-ben a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség neki ítélte az év újságírójának járó Napleány-díjat. Sólyom László magyar köztársasági elnök 2008-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntette ki. Dr. Katona Bélától, a Magyar Országgyűlés elnökétől 2010-ben vette át az Év Parlamenti Újságírója díjat, 2011-ben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől pedig a Táncsics Mihály-díjat. 2013-ban a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület Év újságírója díját érdemelte ki az elektronikus sajtó kategóriájában. A Kossuth Rádió Határok nélkül című alkotógárdájának tagjaként 2016-ban Magyar Örökség-díjban részesült. Az 1944-es 45-ös magyarellenes atrocitások feltárásával foglalkozó munkájáért 2018-ban kiérdemelte a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány Emlékérmét.

Olyan termékeny nemzetépítés zajlik az Orbán-kormányzatnak köszönhetően a Világban, amilyenre a mi életünkben, de a szüleink életében sem volt példa. Ennek a nemzetépítésnek a délvidéki letéteményese elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács. Azért vállaltam a Magyar Összefogás listájára való jelölést, hogy ezzel is hozzájárulhassak ennek a folyamatnak az előbbreviteléhez.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője