Turkál Marianna | Magyar összefogás Skip to main content

Turkál Marianna

Turkal Marianna

1972-ben született Kúlán. Általános iskolai tanulmányait Kúlán, a Bogdan Šuput művészeti középiskolát Újvidéken végezte, majd 1993-ban szintén Újvidéken  óvónői oklevelet, az Újvidéki Egyetem Tanítóképző Karán Zomborban 2006-ban osztálytanítói oklevelet szerzett, valamint sikeres záróvizsgával elvégezte a British Council angol nyelvtanfolyamát.
1994  és 2012 között a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskolában,  2013-tól a bácsgyulafalvi  Kis Ferenc Általános Iskolában,  2018-tól a kupuszini/bácskertesi József Attila Általános Iskolában osztáytanító.
A 2006-os tanévtől angol nyelvet tanít  a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola  magyar és szerb tannyelvű alsó és felső tagozatai számára, 2012 óta   kisegítő szerb nyelvoktatást tart  magyar anyanyelvű általános iskolások számára. A 2014–15-es tanévtől magyar anyanyelvi foglalkozásokat szervez és tart  vegyes tannyelvű óvodások részére Csonoplyán.
2014 óta a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának tagja.
2004–2012 között  a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben tevékenykedik,  gyermekszínjátszó csoportot alakít óvodásoknak, akikkel  két alkalommal is sikeresen fellépnek  a kishegyesi  Vajdasági Óvodások Színjátszó Találkozóján.
2004-ben alapító tagja  a doroszlói Kuckó Gyermeksarok Civil Szervezetnek, ahol gyermekszínjátszó- és képzőművészeti szakcsoportot vezetett, valamint a Nyugat-Bácskai Gyermekszínjátszó Találkozókat  és képzőművészeti- meg anyanyelvápoló táborokat az óvodás- és általános iskolás korosztály számára.
Együttműködik a Bajai Cserkészek Az Ifjúságért Alapítvánnyal, a Rákóczi Szövetséggel, a zombori  Laza Kostić Kultúrközponttal, a belgrádi Archimédesz Matematikai Társasággal,  a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetével, az eszéki Népkör Magyar Kultúregyesülettel, a Magyar Polgári Kaszinóban közreműködik a Pető Intézet által végzett szűrések szervezésében.
 Egy zombori bútorgyár támogatásával –  ingyenes faanyag –  mini golfpályát alakított ki tanulóival, emellett kézműves műhelymunkákat tart  szülők, nagyszülők, testvérek részére.
Számos előkelő helyezést értek el  az általa felkészített diákok szavaló- és énekversenyeken, matematikai és képzőművészeti versenyeken, csak néhányat kiemelve: II. Helyezés a  Magyar Címer és Zászló Ünnepi Rajzpályázaton (Budapest, Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2015., 2016); II. hely a Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából meghirdetett képzőművészeti pályázaton;  2. helyezés szólóének kategóriában a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Újvidéki Rádió XXXII. Népzenei vetélkedőjén 2017-ben; bajai szavalóversenyeken I—III. helyezések; a Kaszás Attila Versmondó Fesztiválon a szlovákiai Komáromban két II. helyezés (2015); Dícsérő oklevél a Bácskertesen megrendezett Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVIII.Találkozóján  való fellépésért ( Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika ), a Bácsfeketehegyen megrendezett Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón  való fellépésért 2009-ben (S. Szabó István: Egerek) és 2010-ben (Mosonyi Alíz: Illemtan gyerekeknek).

A jelölést kihívásnak, felelősségnek és megtiszteltetésnek tartom. A nemzeti tanács, az összefogás és az identitás fontosságát értékeink, hagyományaink megőrzésében és az újabb generációkra való átvitelében látom.

Valasztasi program

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

Áttörő sikert ért el a Magyar Összefogás

A nem hivatalos eredmények szerint a következő négy évben a 35 tagú magyar kisebbségi önkormányzatban 30 tagja lesz a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listának - mondta Pásztor István. A Magyar Összefogás listája áttörő, nagy sikert ért el - jelentette be vasárnap késő este Pásztor István. A VMSZ elnöke sajtótájékoztatón azt mondta, szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik fontosnak tartották, hogy éljenek a demokrácia ünnepeként aposztrofált lehetőséggel, hogy megjelenjenek az urnák előtt. A szavazati joggal rendelkező vajdasági magyarok mintegy 36 százaléka vett részt a nemzeti tanácsi választáson - emelte ki Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség első embere azt mondta, ideje lenne végre a párbeszédnek. „Nem kell mindenről ugyanazt gondolni, de mindenről tudunk beszélgetni, és ugyanakkor, azt gondolom, hogy vannak ügyek, nemzeti ügyek, és általános politikai ügyek, amik meghaladják a nemzetérdeknek a mezejét és körét, amikben jó volna megpróbálni szót érteni, jó volna leereszkedni a realitások talajára.” Hálásak vagyunk mindazoknak, akik elmentek szavazni a magyar nemzeti tanácsi választásokon, mert vasárnap ennél fontosabb dolog nem volt - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Összefogás listavezetője hozzátette: programjuk az első pillanattól kezdve az egységes nemzetben való gondolkodáson alapult, programjaik pedig mindenkire kiterjednek. „Mindazt, amit az elmúlt négy évben elkezdtünk, nemcsak folytatni tudjuk, hanem olyan magasabb szintre tudjuk emelni, amelyet nemcsak, hogy megérdemel ez a közösség, hanem úgy gondolom, hogy a 21.században meg is kell tennünk ahhoz, hogy a következő négy évben minden föltételt megteremtsünk ahhoz, hogy akik itthon vannak, érezzék ezt az otthonosságot. Akik pedig haza szeretnének jönni, azoknak minden föltétel adott legyen az otthonteremtéshez.” A nemzeti tanácsi választások hivatalos végeredményét november 8-a, csütörtök este 8 óráig kell közzétennie a Köztársasági Választási Bizottságnak.
MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

MÁSFÉL HÓNAPON ÁT KÖZÖSSÉGI ÜNNEP

Sajtóközlemény a Magyar Összefogás választási kampányáról Véget ért a Magyar Összefogás választási kampánya. Több mint háromszáz közösségi élmény, találkozás, ünnepélyes pillanat és megoldásra váró feladat erősített meg bennünket abban, hogy egy olyan közösség tagjai vagyunk, amely kíváncsi eddigi eredményeinkre és a következő négy év terveire, és amelynek tagjai eddig is segítettek és támogattak bennünket. Különben semmit sem értünk volna, és folytatni sem tudnánk mindazt együtt, közösen, ami mindannyiunk számára a következő négy évben is nagyon fontos. Köszönjük tehát elsősorban azoknak, akik szeretettel, érdeklődéssel és barátsággal fogadtak bennünket otthonukban, ünnepségeiken, megemlékezéseiken, szentmisén és istentiszteleten, kerekasztal-beszélgetésen, lakossági fórumon, egyéb alkalmon. Hála azoknak is, akik abban segítettek bennünket, hogy mindenhova eljussanak a Magyar Összefogás lista tagjai, ahol magyarok élnek, ahol a vendégszeretet és a közvetlen emberi, baráti kapcsolaton kívül a helyiekkel együtt arról is meggyőződhettünk immár sokadszor, hogy közös jövőt építünk, mert összetartozunk, mert mindaz, amit tervbe vettünk, együtt mára valósággá válhatott. Köszönjük vendéglátónak, házigazdának, szervezőnek és aktivistának, hogy közösségünk tagjait meghallgathattuk, érdekeit, motivációit, kéréseit, igényeit és szükségleteit közvetlenül megismerhettük, és hogy a Magyar Összefogás saját elképzeléseihez és Magyarország Kormányának elkövetkezendő négy évre megfogalmazott céljaihoz illeszkedve együtt hozzájárulhatunk kisebbségi közösségünk együttgondolkodásához, biztonságához és kiteljesedéséhez. A következő napokban az elcsendesedés napjai következnek, hogy azután november 4-én mindannyian együtt, közösen mutassuk meg, hogy a Magyar Összefogás összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk. Magyarnak lenni pedig azt jelenti, hogy szeretjük hazánkat, és tiszteljük egymást. Volt elegendő időnk ahhoz, hogy megtanuljuk, amíg együtt maradunk, amíg összefogunk, mindig győzni tudunk. Ehhez kérjük az Önök segítségét és támogatását, amikor majd vasárnap elmennek szavazni a közvetlen magyar nemzeti tanácsi választásokon. Gondoljanak az elmúlt hetek, hónapok közös találkozóira, és szavazzanak az 1. sorszámú Magyar Összefogás listájára, amely nemzeti és emberi, cselekvő és otthonteremtő. A miénk… Szabadka, 2018. október 31. Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője